PROMOSI 2022: PINJAMAN PERIBADI PUBLIC ISLAMIC BANK-MCCM

Sebagai pengenalan, PROMOSI ini adalah terbuka kepada Kakitangan AG (Persekutuan) dan Kakitangan Bukan AG (Negeri, Badan Berkanun & GLC).


Kelebihan Promosi

  • DOKUMEN PERMOHONAN YANG RINGKAS
  • Kadar tetap 3.99% (bagi amaun RM100k ke atas), atau 4.45% (bagi amaun sehingga RM99k)
  • Tidak perlu dapatkan Penyata Baki Full Settlement (bagi Public Islamic Bank sahaja)
  • Proses permohonan sehingga kelulusan sepantas 6-10 hari bekerja

Langkah 1: Semakan Kelayakan

Demi mengekalkan peratus kelulusan permohonan yang tinggi oleh Public Bank, MCCM bertanggungjawab membuat semakan dan tapisan teliti sebelum mengemukakan borang permohonan pelanggan ke bank. Hanya permohonan pelanggan yang layak sahaja akan dikemukakan ke pihak Bank untuk kelulusan.

Untuk semakan kelayakan, hanya maklumat berikut diperlukan:

  1. Slip gaji 3 bulan terkini; dan
  2. Laporan CCRIS/CTOS; atau
  3. Amaun komitmen bulanan dengan bank di luar slip gaji (pinjaman, kad kredit, rahnu, dll)

Perlu diingatkan bahawa peratusan kebarangkalian untuk lulus adalah hanya 50% jika semakan dibuat tanpa merujuk kepada report CCRIS/CTOS anda.

Oleh itu adalah sangat disarankan supaya anda mendapatkan atau membeli report CCRIS/CTOS terlebih dahulu. Laporan tersebut boleh didapatkan secara percuma di BNM/AKPK, atau lebih mudah dan cepat boleh dibeli secara online hanya RM25 sahaja di https://ctoscredit.com.my/

Semakan kelayakan dengan merujuk kepada report CCRIS/CTOS hampir pasti (90%) dapat menilai samada permohonan anda boleh diluluskan atau tidak.


Langkah 2: Lengkapkan Maklumat Borang Permohonan

Anda tidak perlu memuat turun dan mencetak borang permohonan, sebaliknya hanya perlu memberikan maklumat melalui pautan Google Form. Borang permohonan pinjaman anda akan dilengkapkan berdasarkan maklumat-maklumat yg diberikan dalam Google Form tersebut.


Langkah 3: Whatsapp DokumenĀ² Diperlukan

Terdapat perbezaan dokumen-dokumen yang diperlukan bagi Kakitangan AG (Persekutuan) dan Kakitangan Bukan AG (Negeri, Badan Berkanun & GLC).


Langkah 4: Kemukakan Dokumen Hardcopy

Hardcopy dokumen boleh terus dihantar kembali melalui pos/serahan tangan ke alamat ini:-

(Attn: En. EDDY)
BAHAGIAN PEMASARAN MCCM PUBLIC ISLAMIC BANK
No. 28-1, Tingkat 1, Pekeliling Business Centre,
Persiaran 65C off Jalan Pahang Barat ,
53000 Kuala Lumpur
Tel : 013-7250052

Borang permohonan anda seterusnya akan diproses oleh pihak MCCM bagi memastikan semua dokumen lengkap dan semua syarat kelayakan dipenuhi sebelum permohonan dikemukakan ke Public Bank. Sekiranya perlu, pihak MCCM mungkin akan terus menghubungi anda untuk sebarang urusan lanjut. Kebiasaannya keseluruhan proses ini mengambil masa 2 ke 5 hari sahaja.


Langkah 5: Tunggu Kelulusan Pihak Bank

Borang permohonan anda seterusnya diproses pihak Bank. Anda mungkin akan menerima panggilan dari pihak Bank untuk pengesahan permohonan pinjaman.

Sekiranya tiada isu berkaitan kelayakan berbangkit, pihak Bank dapat memberikan pra-kelulusan seawal 2 hari sahaja. Pihak kami akan menghubungi anda daripada masa ke masa untuk memberitahu status terkini permohonan anda.

Sekiranya lulus, anda akan dihubungi oleh pihak Bank sekali lagi untuk menetapkan tarikh untuk menandatangani perjanjian pinjaman di Public Bank pilihan anda.

Sekiranya anda belum mempunyai sebarang akaun simpanan di Public Bank, anda boleh menyediakan RM250 untuk membuka akaun pada hari yang sama menandatangan perjanjian. Jumlah pinjaman akan dikreditkan ke akaun Public Bank anda kebiasaannya 2 hari selepas perjanjian ditandatangani.

Secara amnya, keseluruhan proses daripada tarikh penerimaan borang di MCCM sehingga selesai disbursement mengambil tempoh sekitar 6-10 hari bekerja. Diharapkan permohonan anda juga lancar!